Helsepersonell? Bestill på www.jobstbestilling.no

Ordliste og medisinsk terminologi 


Det er mange begrep og medisinsk terminologi i venøse problem og her kommer en liten oversikt over de mest vanlige ord og begrep. Er det noen begrep du savner, så send oss gjerne en e-post, så oppdaterer vi. 

Arterier - Arterier er høytrykks distribusjonsblodårer og tilfører kroppens organer næring og oksygenrikt blod. 

Dyp venetrombose (DVT) – blodpropp i en dyp vene/blodåre. Blodpropp, trombe eller emboli, levret blodklump som ved enkelte sykelige tilstander kan danne seg i en blodåre eller i et av hjertets hulrom. Hvis den løsner, kan den føres med blodstrømmen og kile seg fast i livsviktige organer, emboli, og gi alvorlige sykdomsbilder. 

Flebitt/Årebetennelse – betennelse i veneklaffene, kan opptre hvor som helst i kroppen men hyppigst i legger og lår der samleårene, venene, blir sete for en betennelsesaktig tilstand som medfører tilstopping (trombose)

Flebologi – læren om blodårene.

Kompresjon – en nøkkelfaktor ved behandling av venøse plager. Trykket fra kompresjonsstrømpen presser på blodåren slik at den får tilbake sin opprinnelige form, slik at veneklaffene fungerer som de skal og blodet transporteres i rett retning. 

Kronisk venøs insuffisiens – vedvarende svikt i blodårene (venene) i bena ofte på grunn av en skade på blodårene som har oppstått i de dype venene etter en dyp venetrombose (blodpropp i de dype venene i bena) eller åreknuter. Blodårene er ikke tette, noe som fører til at blodet samles i bena. Det kan da utvikles ødem, hudforandringer eller sår i et eller begge ben.

Lungeemboli - Tilstoppet blodåre i lungen  grunnet en blodpropp. 

Overfladisk årebetennelse – betennelse og begynnende blodpropp i de overflatiske venenene.

Posttrombotisk syndrom – medisinsk tilstand etter dyp venetrombose grunnet minsket funksjon i veneklaffer eller en blodpropp.  

Skleroterapi – behandling av overfladiske åreknuter ved å injisere et legemiddel direkte inn i de synlige blodårene.

Spider vener – en samling av mindre åreknuter i hudens øvre lager. De er ofte røde og lilla.

Stripping –  kirurgisk behandling som tar bort venene.

Trombose – blokkering av en blodåre pga. en blodpropp (trombe) inne i åren.

Varicer - åreknuter.

Vener – blodårer som transporterer syrefattig blod tilbake til hjertet.

Veneklaff – klaff i venene som gjør at blodet bare kan strømme mot hjertet. 

Venøse leggsår - sår på underbenet grunnet problem i det venøse blodomløpet - venøs insuffisiens (svikt i blodårene). Kronisk venøs insuffisiens medfører lite oksygen og næringsstoffer til huden. Ved oksygen- og næringstilførsel skades huden og sår kan oppstå på nedre delen av underbena.

Ødem – sykelig oppsamling av vevsvæske i et avgrenset parti eller større deler av kroppen.

Åreknuter -  knuteformet eller slyngede utvidelser av de større overfladiske samleårene (vener), fortrinnsvis på legger og lår. Også kjent som varicer.

Kompresjonsstrømper og støttestrømper, for menn og kvinner, med stil og komfort.

JOBST kompressionsstrømper hjelper mot trøtte, tunge, verkende og urolige ben. De er med på å forebygge hevelser og plager i fot, ankel og legg. I tillegg er de viktige i behandlingen av lymfatiske og venøse lidelser. Når du er ute å reiser hjelper reisestrømper til med øke blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for blodpropp. Er du gravid skal du tenke på at en graviditet øker risikoen for venøse lidelser og det er vanlig at åreknuter oppstår. En støttestrømpe for gravide, med kompresjon, kan forebygge dette. Enten du er kvinne eller mann finner du en JOBST kompresjonsstrømpe for nettopp dine behov. Du finner de i flere kompresjonsklasser, farger, modeller og kvaliteter. Bruk de hver eneste dag, hele dagen og til enhver anledning.

JOBST Ultra Sheer (USA)

JOBST Ultra Sheer (USA)

Den mest elegante og glansfulle kompresjonsstrømpen.

Informasjon
JOBST Opaque (USA)

JOBST Opaque (USA)

Den mykeste kompresjonstrømpen med et elegant utseende.

Informasjon
JOBST forMen Casual

JOBST forMen Casual

Den moderne og stilfulle kompresjonsstrømpen til menn.

Informasjon
JOBST forMen (USA)

JOBST forMen (USA)

Komfortabel kompresjonsstrømpe med riller.

Informasjon
JOBST Active Wear

JOBST Active Wear

Er en myk og god kompresjonsstømpe i sporty design til fritid og trening for både kvinner og menn.

Informasjon
JOBST Sport Socks

JOBST Sport Socks

Strømpen er laget for både menn og kvinner som behøver en kompresjonsstrømpe som puster og som er myk og behagelig.

Informasjon
JOBST soSoft

JOBST soSoft

JOBST soSoft - en lekker kompresjonsstrømpe gjør hverdagen lettere.

Informasjon
Opaque Gravide

Opaque Gravide

Den myke og slitesterke strømpen som er enkel å ta på. En dekkende tynn strømpe.

Informasjon
JOBST Travel Socks

JOBST Travel Socks

Reisestrømpen som reduserer risikoen for trette, verkende ben og hevelser når du er ute på lengre reiser.

Informasjon
Eureka - Strømpepåtrekker

Eureka - Strømpepåtrekker

Hjelpemiddel som gjør det lettere å få på kompresjonsstrømpen med eller uten tå.

Informasjon
Easy Slide - Strømpepåtrekker, åpen tå

Easy Slide - Strømpepåtrekker, åpen tå

Hjelpemiddel som gjør det lettere å få på kompresjonsplagget. Til ben

Informasjon
Bella Lite - Arm og Hanske

Bella Lite - Arm og Hanske

JOBST Bella Lite - en rundstrikket standard strømpe for lettere ødem.

Informasjon

Modellguide

Hvorfor 

I den voksne befolkningen i vestverden antar man at 40-50 % av menn og 50-55 % kvinner lider  av sykdom i venene * med alt hva det betyr av smerte og ubehag. Det er flere grunner til venøse problem, blandt annet arv, stillesittende arbeid og for lite mosjon. Selv om du ikke har problem med sykdom i venene, har du kanskje en jobb der du står eller sitter mye stille, du kanskje er ute å reiser, holder på med sport, eller er gravid.  Enten du er mann eller kvinne er en kompresjonsstrømpe fantastisk å bruke. Den sørger for at hjerte pumper ut friskt blod til bena og motvirker trøtte og verkende ben i tillegg til å forebygge åreknuter og bensår. Velvære for bena dine betyr økt livskvalitet.

Hvilken modell skal du velge?

Knestrømpe

Er du hoven i bena, eller har du trette, tunge og verkende ben, kramper i bena på natten, urolige ben, venøs insuffisiens (skadede klaffer i venene slik at blodet samles i bena) eller har du hatt leggsår (som er grodd) er det som regel nok med å velge knestrømper. For deg som holder på med sport og trener mye, eller for deg som er gravid, er knestrømpen et bra valg. Det er leggmuskelen som trenger ekstra støtte og mottrykk slik at blodet kan presses tilbake til hjertet og en knestrømpe gir den effekten. 

Lårstrømpe eller strømpebukse

Har du problem med åreknuter på bena, ved knærne eller lårene, f.eks. om du er gravid, skal du velge en lårstrømpe eller en strømpebukse. Du trenger ekstra støtte og mottrykk opp over lårene, mer støtte og mottrykk enn det en knestrømpe gir. En lårstrømpe eller strømpebukse er dessuten å foretrekke på vinteren og blir brukt av mange. 

Strømper med åpen tå

For deg som bare trenger strømpe på et ben og gjerne vil bruke et par vanlige strømper utenpå, er strømper med åpen tå et bra valg. Flere opplever dessuten at det er lettere å ta på seg en strømpe uten tå - spesielt om man må ha kompresjonsklasse 2 eller 3.


Hva styrer valget av kompresjonsklasse?

Om du ikke har fått åreknuter er det nok med kompresjonsklasse 1. Kompresjonsklasse 1 kan du også bruke ved lette åreknuter. Har du moderate til kraftige åreknuter, årebetennelse, venøse leggsår etter blodpropp eller har hatt kirurgiske inngrep, skal du velge kompresjonsklasse 2. Ved kraftige åreknuter, lymfødem og etter kirurgiske inngrep kan du velge kompresjonsklasse 3*Callam M.J et al,:Epidemiology of variocose veins. Br. J. Surgery 1994; 81:167-73


Kompresjonsklasser


Klasse 1: 15 - 20 mmHg

Trøtte, tunge, verkende og urolige ben, lette hevelser i ankler, legg og føtter, lette eller begynnende åreknuter, lette åreknuter og hevelser i forbindelse med graviditet, kramper i bena på natten, etter enkelte kirurgiske inngrep.


Klasse 2: 20 - 30 mmHg 

Moderate til kraftige åreknuter etter åreknuteoperasjoner, årebetennelse, behandling og forebygging av venøse leggsår, etter blodpropp, ved moderate til kraftige ødem, behandling etter dyp venetrombose (blodpropp), etter enkelte kirurgiske inngrep.


Klasse 3: 30 - 40 mmHg

Kraftige åreknuter, kraftige ødem og lymfødem, kronisk venøs insuffisiens, behandling og forebyggelse av venøse leggsår (dersom ikke klasse 2 er nok).


Kontraindikasjoner, kompresjonsstrømper:

Ubehandlet arteriell insuffisiens (f.eks. hjertesvikt), akutt betennelse i huden, brukes med forsiktighet med diabetes.

NB! Vi forutsetter at du følger leges råd og instruksjoner når du velger kompresjonsklasse. Det er viktig ved klasse 2 og klasse 3.


Måletabell - standardstrømper